Wat is eigenlijk Meditatieve kunst?

Meditatieve kunst plaatst de innerlijke toestand van de kunstenaar en het creatieproces als het belangrijkst.

De maker is zowel kunstenaar als getuige van zijn eigen artistieke proces en observeert dit proces terwijl het plaatsvindt.

Meditatief schilderen (of tekenmeditatie) is een meditatieve kunsttechniek die je aandacht en bewustzijn traint, waardoor je geest in trance of in een kalme en stabiele gemoedstoestand komt voordat je met de kunstmaterialen gaat werken.

Meditatieve kunst wordt gebruikt in complementaire spirituele praktijken zoals Yoga, TAO, mindfull ness; en andere volledige geest- en andere meditatietechnieken.

De combinatie van spiritualiteit en kunst wordt traditioneel op veel verschillende spirituele paden gebruikt, omdat ze elkaar ondersteunen en heel goed gecombineerd kunnen worden.

Enkele voorbeelden zijn:
* Het tekenen van heilige cirkels als Indiase mandala’s, yantra’s en chakra’s,
* Tibetaanse thangka-schilderijen, tekeningen en sculpturen.
* Japanse zijdeschilderijen, Tuin- en plantkundesculpturen en blokdrukkunsten,
* Chinese DAO of TAO-kalligrafie en kunsten.
* Sjamanistische kunst gemaakt op leer, trommels, kleding.
* Keltische kunst; sculpturen, knopen en borduurwerk.
* Religieuze sculpturen, muur- en plafondschilderingen.

en de traditionele Indiase schilderkunst van Devas en Devis en heilige afbeeldingen zoals beoefend in Atelier Pranava.

Al deze uitingen van meditatieve kunst verschillen aanzienlijk van elkaar maar ze dienen allemaal als spirituele praktijk of houden verband met culturele achtergronden, waardoor ze allemaal een integraal onderdeel zijn van de religie of het spirituele pad; de Sadhana waar ze vandaan komen.

Het is natuurlijk niet altijd nodig om een ​​spiritueel pad te volgen om meditatieve kunst te beoefenen. Het beoefenen van kunst is op zichzelf al een meditatieve uiting, omdat de sterk gerichte aandacht en het maakproces zeer intuïtief zijn voor de kunstenaar.
Het maken van een abstract schilderij, tekening of beeldhouwwerk kan voor de beoefenaar net zo meditatief zijn als het beoefenen van spirituele kunst.

Als in de reguliere kunstpraktijk de belangstelling en focus vooral op het eindproduct ligt, of dat nu een schilderij, sculptuur, compositie of dans is.

Gaat het in Meditatieve kunst meer om het pad en proces van doen en maken.
Het eind product is in principe een bijzaak maar natuurlijk wel leuk voor de kunstenaar te aanschouwen en zeker ook van te genieten.